Управління Держпраці

24 Січня, 2022 р., 08:28
Е-лікарняні вважають виданими і стають готовими до сплати через сім календарних днів після дати свого закриття (це визначено наказом МОЗ від 17.06.2021 № 1234 в ред. від 28.09.2021). Однак е-лікарняні по вагітності та пологах – виключення. Вони стають готовими до оплати через сім днів після дати відкриття. Тож створений 19.10.2021 електронний листок непрацездатності по вагітності та пологах можна брати в роботу та подавати до Фонду на оплату з 27 жовтня.
18 Січня, 2022 р., 09:37
Уряд постановою КМУ від 28 грудня 2021 року № 1392 вніс зміни до порядку повідомлення ДПС та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу, затверджений постановою Кабміну від 17 червня 2015 року № 413. Постанова набула чинності 5 січня 2022 року. Зокрема, у новій редакції викладена форма Повідомлення про прийняття працівника на роботу, що міститься в додатку до постанови № 413 (далі – Повідомлення).
09 Грудня, 2021 р., 13:55
Учасникам бойових дій, статус яких визначено Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.1993 № 3551-ХІІ, надається додаткова відпустка із збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік відповідно до вимог статті 16-2 Закону України «Про відпустку».
19 Листопада, 2021 р., 14:41
         Відсторонення працівника від роботи є тимчасовим увільненням працівника від виконання ним трудових обов’язків, передбачених умовами трудового договору.
19 Листопада, 2021 р., 14:41
Мінекономіки в листі від 06.08.2021 р. № 4712-06/40372-09 роз’яснило питання надання щорічної додаткової відпустки за роботу з ненормованим робочим днем. Пунктом 2 частини першої ст. 8 Закону про відпустки передбачено, що працівникам з ненормованим робочим днем надається щорічна додаткова відпустка тривалістю до 7 календарних днів згідно із списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою. Конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за ненормований робочий день встановлюється колективним договором по кожному виду робіт, професій та посад чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах. Список професій і посад, на яких може застосовуватися ненормований робочий день, визначається колективним договором.
28 Жовтня, 2021 р., 14:35
Ситуація. Працівник за власним бажанням звільнився, а потім надав лікарняний лист. За цим лікарняним листом хвороба розпочалася ще у період, коли він був у трудових відносинах із підприємством, а закінчилася вже після припинення трудових відносин. Як оплачувати лікарняний? Така ситуація не дивина, але в нормативних документах вона не врегульована.
12 Жовтня, 2021 р., 11:39
 Відповідно п.1 ст. 40 Кодексу Законів про Працю України трудовий договір, укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані власником або уповноваженим ним органом у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників. За ст. 43 КЗпП України розірвання трудового договору з підстав, передбачених п.1 ст.40 КЗпП України ( крім випадку повної ліквідації підприємства) може бути проведено лише за попередньою згодою виборного органу ( профспілкового працівника), первинної профспілкової організації, членом якого є працівник. Виборний орган первинної профспілкової організації, членом якого є працівник, розглядає у п’ятнадцятиденний строк обґрунтоване письмове подання власника або уповноваженого ним органу про розірвання трудового договору з працівником. Подання власника має розглядатися у присутності працівника, на якого воно винесено. Розгляд подання у разі відсутності працівника допускається лише за його письмовою згодою. Якщо працівник не з’явився на засідання, розгляд подання відкладається до наступного засідання. У разі повторної неявки працівника без поважних причин подання може розглядатися за його відсутності. Виборний орган первинної профспілкової організації ( профспілковий представник) повідомляє власника про прийняте рішення у письмовій формі в триденний строк після його прийняття.
09 Вересня, 2021 р., 08:31
Одними з найболючіших проблем сьогодення в нашій державі є виплата заробітної плати «в конвертах» та легалізація робочих місць. Згідно статті 8 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі Закону), право на отримання пенсій та соціальних послуг із солідарної системи мають громадяни України, які застраховані відповідно до чинного законодавства та досягли встановленого пенсійного віку чи визнані інвалідами в установленому законодавством порядку і мають необхідний для призначення відповідного виду пенсії страховий стаж. Стаття 24 цього ж Закону визначає, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора