Військові та УБД звільняються від сплати  відсотків за кредитом

Дата: 11.10.2024 15:11
Кількість переглядів: 37

На час дії воєнного стану законодавство України передбачає скасування нарахування відсотків за користування  кредитними коштами. Однак це не стосується військових та УБД – вони мають пільгу. Як її отримати – пояснюють юристи Українського ветеранського фонду. Зміни до законодавства встановлюють, що, починаючи з 24.02.2022 р. та у період дії в Україні воєнного стану й у тридцятиденний строк після його припинення:

Фото без опису

  • У разі прострочення позичальником виконання грошового зобов`язання за відповідним договором до нього не можуть застосовувати штрафні санкції за таке прострочення, зокрема йдеться про штраф, пеню та інші платежі, вказані у кредитному договорі;
  • Кредитор не має права піднімати процентну ставку за користування кредитом у випадку невиконання зобов`язань (за винятком випадку, коли договір передбачає встановлення змінюваної процентної ставки);
  • Всі штрафи, пені та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит, нараховані з 24.02.2022 року запрострочення виконання зобов`язань за кредитним договором, підлягають списанню.

Так, відповідно до п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», військовослужбовці та учасники бойових дій, які мають кредитні зобов`язання перед банками, мають право на:

  • Звільнення від сплати відсотків за користування кредитом;
  • Звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту.

Тобто під час дії особового періоду банки не мають права нараховувати відсотки військовим та учасникам бойових дій, а у випадку нарахування – зобов`язані їх списати.

 

Як реалізувати право на пільгу?

Необхідно письмово повідомити банк про проходження військової служби та надати підтверджуючі документи (копію військового квитка з відповідною службовою відміткою, копію витягу з наказу або довідки про зарахування до списків ВЧ).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора