Догляд за собакою взимку: поради та рекомендації.

Дата: 04.12.2023 14:03
Кількість переглядів: 280

Собаки, як і люди, сприйнятливі до зміни погодних умов. Перехід від осені до зими, від тепла до морозу може вплинути на імунітет тварини та її здоров’я.

Фото без опису

Багато господарів не надто піклуються про сезонні зміни у догляді за твариною. А тоді дивуються, чому їхній пес хворіє, не грається взимку. Варто розуміти, що в морози організм тварини витрачає дуже багато енергії на обігрів свого тіла, адже далеко не всіх собак одягають. Та це і не потрібно, якщо улюбленець гарно харчується, добре спить. Навіть самим витривалим і пристосованим до морозу породам взимку необхідна підтримка людини. Адже переохолодження, як і перегрівання, небезпечне для організму тварини настільки, що вона може просто померти.

Чому ж собакам холодно взимку? Адже, готуючись до холодного сезону, ці тварини обростають більш густою шерстю з пухнастим підшерстям. Існують навіть спеціальні породи собак, пристосовані до морозу. Це лайки, хаскі, кавказькі вівчарки, в організм яких морозостійкість закладена природою. При цьому навіть пристосований до холоду собака, може захворіти і загинути в зимову пору.

В якому ж догляді потребують собаки в зимовий час?

Найголовніше правило зимового догляду за твариною – давати їй калорійну, жирну та поживну їжу, і робити це слід частіше, аніж влітку.

Щоб утримувати собаку у дворі на прив'язі, він повинен добре переносити холод. Це під силу великим, трохи вгодованим, здоровим, міцним, молодим тваринам з густим підшерстям. Собака повинен отримувати можливість вдосталь набігатися і поїсти, його будка повинна бути теплою, вольєр мати дерев'яний настил. Що стосується того, яка за розміром має бути буда собаки взимку, то виявляється, чим менше її обсяг, тим тепліше в ній буде тварині.

У лютий мороз пса краще забирати на ніч до хати, щоб він зігрівся, обсох і відновив сили. Якщо собака тільки ощенилася, її з цуценятами теж слід тримати в приміщенні. На крайній випадок можна вимостити їй гніздо в теплому сараї. Якщо такої можливості немає, можна підкладати цуценятам грілку, особливо коли собака виходить на прогулянку.

Старі собаки потребують особливого догляду взимку. Їх перебування на вулиці повинне бути нетривалим. Якщо на вулиці сильний вітер і сніг, то таку собаку взагалі не потрібно виводити на прогулянку. З осені потрібно включати в раціон калорійні корми, давати вітамінні комплекси, здійснювати профілактичну терапію.

Що вже говорити про те, як переносять холод собаки дрібних короткошерстих порід і маленького розміру. Перед тим, як вигулювати собаку взимку, потрібно грунтовно підготуватися. Для такого сезону можна придбати спеціальну коляску, утеплений одяг і навіть взуття. Таким чином можна забезпечити зігрівання тварини, уберегти її від пошкоджень, захистити від бруду. Хороший спосіб зігріти собаку - активні ігри на вулиці. Не можна виводити на прогулянку тварину відразу після купання. Адже його організм при цьому більш сприйнятливий до застуд. А його не просохла шерсть може просто обледеніти.

Багато собачників-початківців сумніваються, чи можуть собаки захворіти взимку від довгого перебування на холоді.

  Розглянемо найпопулярніші хвороби собак, які можуть виникнути під час зимових прогулянок:

Переохолодження та обмороження собаки.

 Це одна з найпоширеніших зимових проблем, яка не страшна лише загартованим і фізично активним тваринам. До речі, ризик переохолодження у маленьких порід собак значно вище, ніж у середніх і великих. Пов'язано це з тим, що їм потрібно значно більше енергії на обігрів.

Як уникнути переохолодження тварини?

  1. До зимових прогулянок собаку привчають з цуценячого віку. Малюка спочатку виносять на мороз на кілька хвилин, а потім, з кожною новою прогулянкою збільшують час прогулянки.
  2. При дуже низькій температурі повітря, мокрому снігу, холодному дощі з вітром, час прогулянки скорочують. У таку погоду на улюбленця одягають утеплений комбінезон і за потребою взувають взуття для собак.
  3. Не можна давати улюбленцеві довгий час лежати або сидіти на снігу.
  4.  Якщо улюбленець починає тремтіти й підтискати лапи, варто негайно завершити прогулянку і повернутися додому.

 До чого може призвести переохолодження собаки?

  1. Можуть виникнути проблеми з суглобами, особливо у схильних до таких хвороб тварин. Найчастіше «підступне» й невиліковне захворювання артрит загострюється під впливом таких несприятливих чинників, як вологість і холод.
  2.  Можуть розвинутися респіраторні захворювання, застуда або пневмонія - запалення легень, хвороба, яка вкрай важко лікується у собак. У зимовий час нерідко виникає ускладнення у вигляді захворювань вух.
  3.  В ослаблених тварин підвищується сприйнятливість до інфекційних хвороб. На тлі переохолодження може виникнути запалення сечового міхура й нирок.

Ознаки обмороження у собак.

 Частини тіла тварини, найбільш схильні до обмороження - ніс, вуха, статеві органи (особливо у хлопчиків) і молочні залози (у дівчаток). Обморожена ділянка шкіри дуже холодна на дотик і бліда (сірувато-біла). У міру відігрівання спостерігається помітне почервоніння, лущення, можливе випадання шерсті, поява набряків і пухирів. Згодом обморожена ділянка шкіри темніє або повністю чорніє, нагадуючи зовні опік.

 Що робити при обмороженні собаки?

  1. Зігрівати обморожені тканини треба поступово. На уражену ділянку шкіри потрібно накласти теплу пов'язку. Якщо великі ділянки обмороження, улюбленця можна посадити в теплувату воду. Тварині дають тепле пиття, наприклад курячий бульйон.
  2. Через те, що у міру зігрівання і відновлення кровообігу тварина страждатиме від болю, важливо вчасно лікувати цей біль, застосувавши болезаспокійливі засоби, які неодмінно мають бути в кожній домашній ветеринарній аптечці.
  3. На уражену ділянку шкіри накладають мазь Вишневського.

 У найкоротші терміни після появи обмороження важливо відвезти улюбленця до ветеринарного лікаря, який огляне тварину й призначить ефективне лікування.

Зверніть увагу! Обморожену ділянку шкіри не можна розтирати снігом в жодному разі, щоб не травмувати шкіру та не занести інфекцію.

 Зимові травми лап у собак.

 У зимовий час кількість травм кінцівок у собак значно зростає. Не завжди власники можуть запобігти травмонебезпечну ситуацію. Залишається тільки озброїтися знаннями з надання першої допомоги тварині при порізах, ударах, вивихах, розтягненнях або переломах. Не завадять координати найближчої ветеринарної клініки.

 Які ситуації можуть призвести до травми лап у собак?

  1. Різкий ривок, стрибок або біг по слизькому льоду.
  2. Ходьба по тонкому неміцному льоду або уламках бурульок.
  3. Ходьба по заметах, в яких приховані від очей гострі предмети - уламки скла, цвяхи та інше.

 Ускладнюється проблема ще тим, що при низькій температурі знижується чутливість шкіри. Тому, коли собака ступає на гострий предмет або лід, вона не відсмикує відразу лапу, а продовжує на неї спиратися, що може призвести до дуже серйозних травм. Зазвичай проблема виявляється при появі крапельок крові на сліді тварини або вже вдома, коли лапи зігріваються і з'являються больові відчуття.

Захист лап собаки від льоду, солі, протиожеледних реагентів і обмороження

Лапи наших домашніх улюбленців найменше захищені від негативних чинників у зимовий період.

По-перше, у багатьох порід собак виникає така проблема, як потрапляння снігу між пальчиками лап, який при контакті з теплою шкірою перетворюється на маленькі крижинки, які заподіюють сильний біль тварині при ходьбі. Крім того, тривала прогулянка в сильний мороз може призвести до обмороження лап.

По-друге, існує чималий ризик порізу лап об гострі краї льоду.

По-третє, протиожеледні реагенти та сіль - основні засоби боротьба з ожеледицею, можуть стати причиною найсильнішого подразнення на подушечках лап і в міжпальцевому просторі. В результаті шкіра червоніє, запалюється, тварина сильно кульгає, іноді можуть виникнути виразки, які погано піддаються лікуванню і довго гояться. Щоб залікувати лапи самостійно, тварини вилизують їх, що сприяє запаленню шлунка.

Як захистити лапи собаки від негативних зимових чинників?

 Ідеальним варіантом уникнути всіх цих проблем була б рекомендація - обходити тротуари й дороги, посипані сіллю і реагентами, але це зробити майже неможливо. Щодо взуття для собак - це хороше рішення і прекрасний захист лап від всіх проблем, але, на жаль, не всі чотирилапі улюбленці погодяться взути черевички або капці. Тому найкращою порадою щодо захисту лап улюбленців від усіх напастей буде виконання таких простих рекомендацій:

  1.  Перед прогулянкою подушечки лап і міжпальцевий простір ретельно змащують спеціальною маззю для подушечок лап тварин. Цей засіб створює своєрідну плівку, яка перешкоджає обмороженню, а також захищає від попадання солі та інших реагентів у дрібні тріщини на шкірі лап.
  2. Після прогулянки лапи собаки добре миють у воді кімнатної температури (гаряча вода - причина появи тріщин на подушечках лап), промокають рушником і за потребою підсушують феном. Якщо в улюбленця на подушечках з'явилися запалені ділянки та тріщини, то в воду можна додати слабкий розчин марганцівки або заздалегідь приготований відвар ромашки аптечної.
  3. Тепер подушечки лап можна ще раз помазати кремом, який використовували перед прогулянкою, адже багато з таких засобів мають антисептичні та ранозагоювальні властивості.

Якщо на подушечках лап є порізи, тріщини, припухлості й іншого роду запальні процеси, на лапу перед прогулянкою треба накласти пов'язку. Для цього ідеально підійдуть самоклейні бинти з водонепроникним шаром. Зверху на пов'язку бажано взути капці для собак. У довгошерстих порід собак між пальчиками лап взимку активно зростає шерсть, на якій налипає сніг, перетворюючись на бурульки й ранячи шкіру. Волога шерсть як губка вбирає реагенти, спричиняючи запалення і подразнення шкіри. Саме тому, шерсть в області пальців на лапах треба регулярно обережно підстригати.

 Інші зимові небезпеки:

Алергія у собак «на сніг, що тане»

 Алергія «на сніг, що тане» у собак - це проблема великих міст. Сніг має властивості накопичувати шкідливі речовини, що потрапляють в атмосферу, наприклад пари бензину, важкі метали, сигаретний дим і багато іншого. Деякі власники собак, особливо невеликих порід можуть помічати таку тенденцію, коли сніг починає танути, в улюбленця з'являється рясна сльозотеча, виділення з носа, часте чхання або кашель. Крім того, на шкірі може з'явитися висип, що супроводжується свербінням. З такою проблемою краще звернутися до ветеринарного лікаря, щоб виключити інші хвороби зі схожими симптомами. Якщо забезпечити правильний догляд за собакою взимку, слідувати рекомендаціям, прогулянки з улюбленцем у сніжну зиму будуть не тільки безпечними, але і радісними.

Потрапляння антифризу

Приємний запах і солодкуватий смак речовини під назвою антифриз дуже приваблює собак на вулиці. Потрапити в організм він може через смакові рецептори та слизові оболонки. Спочатку ця речовина пошкоджує печінку, потім нирки, що призводить до смерті. Перші ознаки отруєння антифризом — млявість тварини та блювання. Якщо є підозри, що ваш собака отруївся — негайно зверніться до спеціалістів, адже навіть невелика кількість цієї отрути може вбити тварину.

Удар струмом

Взимку значно погіршується електроізоляція проводів (особливо біля ліхтарних стовпів), металевих ящиків, які захищають трансформатори. Природна цікавість улюбленця, який обнюхує або «мітить» такі предмети, може обернутися для нього важкою травмою. Важливо уникати контакту з подібного роду предметами, не давати тварині наближатися до них. Якщо трапилося непоправне і собака, не рухаючись з місця, почала несподівано трястися, це найімовірніше удар струмом. В такому разі тварину потрібно дуже швидко «зірвати» повідцем з цього місця, але тільки не руками.

 

Бережіть своїх чотирилапих улюбленців!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора