Обережно – вірусний гепатит!

Дата: 01.11.2023 10:36
Кількість переглядів: 150

На Вінниччині зафіксовано спалах вірусного гепатиту А. 60 людей з підтвердженим діагнозом гепатит А госпіталізовані, серед них – 14 дітей. Також ще 14 пацієнтів перебувають під медичним наглядом та очікують підтвердження діагнозу. Постраждалі отримують всю необхідну медичну допомогу та залишаються під наглядом лікарів.

Фото без опису

Вірусний гепатит А(хвороба Боткіна) – це гостре інфекційне захворювання всього організму з переважним ураженням печінки. Найчастіше хворіють діти у віці від 3 до 6 років. Це типова хвороба брудних рук. Збудник  гепатиту А зберігається у зовнішньому середовищі місяцями. Виділяється він тільки з кишечника. Для виникнення захворювання необхідно, щоб кал  хворої людини потрапив через рот у кишечник здорової. Відбувається це при попаданні фекалій у питну воду, місця плавання, харчові продукти, на руки, іграшки, жувальні гумки, олівці, ручки, посуд, білизну; можливе перенесення вірусу і мухами.

Прояви хвороби з’являються в людини не одразу, а через 2 - 3 тижні після зараження (інкубаційний чи прихований період - від 7 до 50 днів). Починається захворювання раптово з підвищення температури тіла, слабкості, зниження апетиту. Потім може приєднатися нудота, блювота, дискомфорт чи біль у правій верхній половині живота, пронос чи запор. Наприкінці тижня сеча набуває кольору пива, а кал -  білої глини, жовтіють склери очей, а потім шкіра. У зв’язку з особливостями хвороби та  зниженням імунітету типовими тепер є безжовтяничні та безсимптомні форми хвороби, які залишаються нерозпізнаними, частіше приводять до ускладнень і можуть бути небезпечними для оточуючих. Заразним хворий стає уже за 1 - 2 тижні до початку проявів захворювання і перестає бути небезпечним через 3 дні після появи жовтяниці. Тому з появою перших ознак захворювання необхідно відразу звернутися до лікаря для своєчасної ізоляції чи госпіталізації і лікування та суворо дотримуватися правил особистої гігієни: мити руки після туалету, не користуватися загальним рушником, носовичком, посудом, жувальною гумкою тощо.

Дезінфекцію у вогнищі захворювання необхідно проводити протягом 35 днів. Предмети побуту, посуд, білизну та іграшки в домашніх умовах знезаражують від можливих вірусів кип’ятінням протягом 15 хвилин у 2% розчині соди чи миючих засобів або замочуванням на 30 хвилин в 0,5% розчині сульфохлорантину, 3% розчині соди чи хлорного вапна з подальшим миттям під проточною водою. Посуд з-під виділень замочують на 2 години. Виділення засипають хлорним вапном у співвідношенні 1:5 на 1 годину. Щоденно проводять вологе прибирання приміщень гарячим 2% мильно-содовим розчином (по 100 г соди і мила на відро води). Для дезінфекції можна користуватися й іншими, більш коштовними, у тому числі й імпортними, дезінфекційними засобами.

Перехворілі гепатитом А діти підлягають медичному спостеженню в поліклініках протягом 6 місяців, а дорослі – 3-х місяців. Для попередження виникнення запалення жовчного міхура чи жовчних протоків (холецистит, ангіохоліт) необхідно дотримуватися режиму поведінки і харчування: фізично  і психічно не перевтомлюватися, не перегріватися на сонці, не переїдати і не голодувати, приймати тільки теплу їжу 4 - 6 разів на день, виключивши жирні, копчені та жарені продукти. Варто вживати переважно кисломолочні продукти, сир, каші, фрукти, овочі, відварне м’ясо. Проводити місячними курсами профілактичні лікування настоєм жовчогінних трав, відваром вівса, кавунами та мінеральною водою під наглядом лікаря.

З метою попередження захворюваності на вірусний гепатит А проcимо Вас звернути увагу щодо профілактики захворювання:

1. Мити руки перед вживанням їжі та після кожного відвідування туалету;

2. Вживати лише бутильовану або кип’ячену воду, кип’ятити треба не менше 10 хвилин;

3. Добре мити овочі, фрукти, зелень та ягоди перед уживанням;

4. Не займатися самолікуванням, тільки лікар може діагностувати вірусний гепатит А і надати рекомендації щодо режиму та лікування.

Відділ державного нагляду за дотриманням

санітарного законодавства Миргородського

районного управління Головного управління

 Держпродспоживслужби в Полтавській області

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора