До уваги споживачів щодо  якості харчових продуктів

Дата: 25.07.2023 15:56
Кількість переглядів: 162

Нажаль  на агропродовольчих ринках зустрічаються випадки  неякісної продукції. Нас часто намагаються обдурити, покращуючи зовнішній вигляд або смакові якості товару.  Тому кожен має знати, що є діючий Закон України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», а саме стаття 36 «Обіг харчових продуктів на агропродовольчих ринках» та діючі «Правила торгівлі на агропродовольчих ринках». Згідно вищевказаного закону є такі вимоги:

1. Цілі туші або частини туш парнокопитних та інших копитних тварин, туші свійської птиці, кроликів та малих диких тварин, риба, мед, яйця, молоко необроблене, сир домашнього виробництва і продукти рослинного походження можуть продаватися на агропродовольчих ринках за умови підтвердження їхньої придатності за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії, яка знаходиться на агропродовольчому ринку, державним інспектором, який знаходиться на цьому ж ринку. Не підлягають зазначеним випробуванням харчові продукти промислового виробництва, які супроводжуються документами, що забезпечують простежуваність продукції.

2. Позначка придатності ставиться державним інспектором, який знаходиться на агропродовольчому ринку, на цілі туші або частини туш парнокопитних та інших копитних тварин, на кожну тушу малих диких тварин та свійської птиці, кролів, щодо яких підтверджено придатність для споживання людиною, за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії, яка знаходиться на агропродовольчому ринку. Придатність для споживання людиною продуктів рослинного походження, а також необробленого молока та сиру домашнього виробництва підтверджується державним інспектором за результатами випробувань (досліджень) акредитованої лабораторії.

3. На тушах, непридатних для споживання людиною, які на підставі результатів лабораторних досліджень (випробувань) не можуть використовуватися для споживання людиною, наносяться насічки на поверхні усієї туші, що вказують на непридатність продукту для споживання людиною.

4. Харчовий продукт, який є непридатним для споживання людиною, але не становить безпосередньої загрози (низький ризик) для здоров’я людини, не допускається до реалізації та утилізується власником. Харчовий продукт, який є непридатним для споживання людиною, але становить безпосередню загрозу (високий ризик) для здоров’я людини, підлягає негайному вилученню власником та утилізації або знищенню під контролем державного інспектора відповідно до законодавства.

5. Забороняється функціонування агропродовольчого ринку за відсутності акредитованої лабораторії.

Отже, під час придбання продуктів харчування необхідно звертати увагу на зовнішній вигляд, колір, запах та упаковку в якій знаходиться харчовий продукт. На упаковці повинна бути зазначена повна інформація про виробника, дату виготовлення та кінцевий термін придатності, назва нормативного документу згідно якого виготовлена дана продукція, а також склад та енергетична цінність харчового продукту. Упаковка повинна бути цілою, не пошкодженою, без затертостей та вм'ятин, текст надрукований чітко та державною мовою.

 

Не купуйте продукти, якщо на них не вказано дату виготовлення чи кінцевий термін реалізації, навіть якщо зовнішній вигляд у них не викликає ніяких сумнівів. Адже не змінений зовнішній вигляд не є гарантією безпеки, так як на ранніх строках життєдіяльності мікроорганізмів змін може і не бути.

Температурні норми зберігання продуктів: 

 + 4 … + 10 °С – кондитерські вироби, овочі, фрукти;

+2 … + 7 °С – молочна продукція, в тому числі сири; м’ясна і рибна гастрономія;

 -1 … + 2 °С – свіже м’ясо і риба (на льоду), морепродукти;

 -2…+2 °С – риба гарячого копчення;

-2…-5 °С – риба холодного копчення;

 –18 °С – заморожене м’ясо, птиця, риба, пельмені.

 Така температура гальмує біологічні процеси розкладання продуктів харчування, особливо це стосується м’ясних і рибних виробів. Важливе значення має і термін зберігання:

 -охолоджене м’ясо і фарш лишаються свіжими при температурі 0 – +2° С приблизно добу;

-нарізні шматки м’яса за температури від +2 до +6°С – добу;

-буженину, окіст, цілий м’ясний рулет, варену, фаршировану ковбасу, кров’янку, лівер, сардельки, сосиски можна до трьох діб зберігати при температурі від 0 до +8°С.

 -сало тримають при температурі не вище +1°С;

 -свіже не пастеризоване молоко лишається дійсно свіжим 1 добу за температури 4°С та  6 діб за температури 8°С;

 -вершкове масло треба зберігати не вище +6°С (до 10 діб). Яйця курячі при температурі +3 – +6°С можуть не псуватися протягом 25 діб.

       Як визначити якісний продукт швидко і  у домашніх умовах?

Ми навчимо вас визначати якісні продукти швидко і прямо біля прилавка.

 

                                                            М'ясо

Одна з найважливіших складових раціону сім'ї та безцінне джерело білка. М'ясо відноситься до досить дорогих продуктів, які швидко псуються, тому почастішали маніпуляції з ним. Продавці намагаються поліпшити його зовнішній вигляд і прибрати ознаки зіпсованості. Як визначити свіже м'ясо? Зверніть увагу на колір: свинина і яловичина має неяскравий темно-червоний відтінок, тушка курки - жовтувата, іноді з рожевим відтінком, куряче філе - світло-рожеве. Занадто насичені та яскраві кольори говорять про те, що продукт обробляли барвниками.Неприємний запах - головна ознака зіпсованості м'яса Натисніть на м'ясо пальцем: якщо воно пружне, а після натискання вм'ятина швидко зникає, - продукт свіжий. Якщо після натискання на шматок м'яса з'являється мокра калюжа, Вас намагаються обдурити. Виходить, Ви платите і за воду, яка збільшує вагу продукту. Якщо жир на м'ясі має рожевий колір, його обробляли марганцівкою. Спробуйте  прикласти до продукту білу серветку. Рожевий відбиток на ній вказує на те, що м'ясо обробили хімічною речовиною фуксином.

                                                      Вершкове масло

 Як же купити справжнє вершкове масло, а не маргарин?   Ознайомтеся зі складом продукту: справжнє вершкове масло містить тільки молоко або вершки. Всі інші інгредієнти - ознака поганої якості. У магазині візьміть продукт із морозильної камери і натисніть на нього: хороше масло залишається твердим. Колір вершкового масла не повинен бути ні страшенно жовтим, ні занадто білим. Вдома покладіть масло в морозилку, а наступного дня спробуй розрізати його: якщо відколюється шматочками - це якісний продукт. Перетопіть трохи масла: якщо під час нагрівання з'явилася піна, і воно взялося білими пластівцями, продукт якісний. Залийте шматочок вершкового масла гарячою водою: хороший продукт миттю розплавиться.

                                                              Сири

Корисний продукт для зубів і кісток. Як купити якісний сир, а не підробку?

1. Не піддавайтесь на низьку ціну: хороший сир навряд чи буде коштувати дуже дешево.

2. Зверніть увагу на запах: якщо сорт сиру без цвілі, він не повинен мати кислуватий аромат.

3 .Скоринка хорошого сиру не повинна бути тріснутою або з нальотом.

4. Занадто яскравий і насичений колір твердого сиру - теж недобрий знак.

5. Якісний сир не кришиться під час нарізання на шматочки.

6. Покладіть шматочок твердого сиру на сонці: хороший продукт розм'якне, підробка покриється крапельками жиру і стане пружнішою.

7. Спробуйте розплавити шматочок сиру в мікрохвильовій печі. Якщо побачите багато рідкого жиру, це явно не справжній продукт.

8. Капніть крапельку йоду на сир. Побачили фіолетову пляму? Тоді в сирі присутній крохмаль.

                                                             Яйця

Цей продукт опиняється на нашому столі практично щодня. Яйця - важливий інгредієнт багатьох страв і, до речі, найшвидша і найситніша їжа. Як визначити свіжість яєць? На просвіт: на ринку або в магазині піднесіть яйце до лампочки або ліхтарика.Вдома використовуйте  стандартний метод з солоною водою. Опустіть яйце в склянку з таким розчином. Свіжий продукт залишиться на дні лежати на боці, а неякісний старий почне спливати.

                                                          Свіжа риба.

  Щоб придбати якісну свіжу рибу - огляньте очі риби: якщо вони провалюються всередину або каламутні, або зовсім сухі — ця риба вже зіпсувалася. Очі у свіжої будуть прозорі та опуклі. А якщо в них «стоїть вода», цю рибку тільки-тільки принесли на прилавок, і в її якості можна не сумніватися. Не забудьте подивитися на обидва ока, а не тільки на той, яким вона до вас лежить. Підніміть край зябрової пластинки – всередині зябра повинні бути яскраво-рожевого або яскраво-червоного кольору, але в жодному випадку не темно-червоного або чорного. Зябра іншого кольору, потемнілі, плямисті, покриті слизом – ознака неякісної риби. Крім того, пластини зябер не повинні злипатися між собою. Луска має бути вологою. Якщо ж вона суха, ламка, з тріщинами – ця риба довго лежала без води, а значить –  несвіжа. Шкіра повинна бути без пошкоджень, мати природний блиск і колір, не здаватися блідою. У свіжої риби слиз на шкірі прозорий. Якщо шкіра змінила забарвлення, стала тьмяною і липне до рук – цю рибу краще не купувати. Помацайте рибу: і живіт, і спинка мають бути в міру м`якими, спинка трохи твердіша. Понюхайте вибрану вами тушку – у свіжої риби майже немає запаху. Трохи сильніше він відчувається, якщо підняти зяброву кришку. У будь-якому випадку, він не повинен бути неприємним, кислим або тухлим. Також ви не маєте відчувати запах риб`ячого жиру. У морської риби, на відміну від річкової, буде трохи солонуватий аромат. Плавники повинні бути в акуратному стані, а якщо вони пошкоджені і злипаються, це може свідчити про те, що рибу неправильно зберігали. Якщо вам пропонують в’ялу, але не заморожену морську рибу – це повинно вас насторожити, оскільки везти її треба здалеку, і в свіжою вона зберегтися не може. Отже, риба або вже зіпсувалася, або вам намагаються під виглядом морської продати річкову рибу. Візьміть цілу рибу одночасно за хвіст і голову та акуратно зігніть: якщо вона свіжа, то зігнеться м’яко, не ламаючись.

Якщо ви випадково купили неякісну їжу, відстоювати свої права можна і потрібно. Все, що стосується прав споживачів і їх захисту передбачено Законом України "Про захист прав споживачів" та Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів", в якому чітко прописано, що таке харчовий продукт, який придатний для споживання. 

За встановленням справедливості необхідно звернутися до Держпродспоживслужби, яка здійснить всі необхідні заходи в межах діючого законодавства. Але діяти треба швидко - як тільки ви виявили, що куплений вами продукт неякісний.

Окремий випадок - якщо неякісний продукт харчування був куплений на ринку, то потрібно розуміти, що на кожному ринку є лабораторія ветеринарно – санітарної експертизи, яка перед початком продажу здійснює експертизу продуктів харчування та дає дозвіл на реалізацію. Такі продукти, як молоко, м'ясо і риба, контроль проходять щодня. І кожен споживач має право вимагати у продавця експертний висновок, якісне посвідчення чи сертифікат відповідності на будь – який харчовий продукт.

Але, ні в якому разі не користуйтеся послугами невідомих осіб, які здійснюють торгівлю з рук у невстановлених місцях.  Мова йде про осередки несанкціонованої торгівлі, тобто «стихійної» торгівлі, де купівля продуктів харчування (м’яса, птиці, риби, молока тощо) пов’язана з підвищеним ризиком для здоров’я і життя споживача. Законодавство не передбачає захист прав споживачів при їх порушенні на «стихійних ринках».

Згідно із Законом «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин» від 18.05.2017. №2042-VIII встановлює жорсткі санкції за правопорушення у сфері безпечності харчових продуктів.

Порушення стосуються гігієнічних вимог до виробництва та/або обігу харчових продуктів або кормів, якщо це створює загрозу для життя чи здоров’я людини/тварини. Штраф для юридичних осіб становить розмір 10 мінімальних заробітних плат (67000 грн), на фізичних осіб-підприємців – 6 мінімальних заробітних плат (40200 грн).

Реалізація харчових продуктів або кормів, маркування яких не відповідає законодавству тягне за собою накладення штрафу в розмірі 8 мінімальних заробітних плат (53600 грн), на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 5 мінімальних заробітних плат (33500 грн).

Невиконання обов’язку щодо відкликання або вилучення з обігу небезпечних харчових продуктів або кормів тягне за собою накладення штрафу на юридичних осіб в розмірі 35 мінімальних заробітних плат (234500 грн), на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 30 мінімальних заробітних плат (201000 грн).

За реалізацію непридатних харчових продуктів або кормів накладається штраф у розмірі 25 мінімальних заробітних плат (167500 грн) для юридичних осіб та 17 мінімальних заробітних плат (113900 грн) для фізичних осіб-підприємців.

Штраф за порушення законодавства накладається протягом 6-ти місяців з дня виявлення правопорушення.

 

Миргородське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Полтавській області


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора