Як припинити платити аліменти, якщо дитина почала проживати з вами?

Дата: 10.07.2023 09:53
Кількість переглядів: 202

Фото без описуДедалі частіше трапляються випадки, коли дитина, на утримання якої один з батьків сплачував аліменти, змінює своє місце проживання та може жити з тим із батьків, з якого за рішенням суду стягувались аліменти. Такі обставини потребують вчинення певних дій від платника аліментів, адже припинення стягнення останніх не відбувається автоматично.

         Припинити стягнення аліментів можна виключно у судовому порядку. Згідно з частиною четвертою статті 273 ЦПК України, якщо після набрання рішенням суду законної сили, яким з відповідача присуджені періодичні платежі, зміняться обставини, що впливають на визначені розміри платежів, їх тривалість чи припинення, кожна сторона має право шляхом пред’явлення нового позову вимагати зміни розміру, строків платежів або звільнення від них.

Той із батьків, з яким почала проживати дитина, має звернутися до суду із позовною заявою про звільнення від сплати аліментів. Звертаючись до суду із такою позовною заявою доцільно надати докази, які підтверджують: наявність встановленого обов’язку позивача сплачувати аліменти (рішення суду/ судовий наказ); зміну місця проживання дитини (акт обстеження домогосподарства тощо); відсутність заборгованості зі сплати аліментів за позивачем.

Якщо аліменти сплачувалися на підставі рішення суду і існує відкрите виконавче провадження, доцільно окрім позовних вимог про припинення стягнення аліментів просити суд також визнати виконавчий лист про стягнення аліментів, на підставі якого вони стягувалися, таким, що не підлягає виконанню, адже Закон України «Про виконавче провадження» не містить такої підстави для закінчення виконавчого провадження як «рішення суду про припинення стягнення аліментів».

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до юристів сектору «Гадяцьке бюро правової допомоги» за адресою м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном (05354) 3-25-05

Також  функціонує єдиний телефонний номер системи правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні).


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора