Патронат у системі захисту прав дітей

Дата: 23.03.2023 16:22
Кількість переглядів: 179

26 січня 2016 року був прийнятий Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення соціального захисту дітей та підтримки сімей з дітьми», який уперше в українському законодавстві закріпив таку сімейну форму влаштування дітей, як патронатна сім’я.

Фото без опису

    Для України це нове явище, проте, як зауважують фахівці, в європейських країнах, завдяки такій формі влаштування дітей, практично не існує дитячих будинків.

Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та соціально-психологічна реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками складних життєвих обставин. Патронатний вихователь –  людина, яка за участю членів сім’ї надає послуги з догляду та виховання дитини, чиї батьки опинилися у складних життєвих обставинах. Сім’я патронатного вихователя – це сім’я, у якій за згоди всіх її членів, повнолітня особа, яка пройшла спеціальне навчання, виконує обов’язки патронатного вихователя на  професійній  основі.
          Дитина у такій сім’ї не повинна перебувати більше трьох місяців. Тобто, це може бути два місяці або три тижні, але не більше трьох місяців. Якщо за ці три місяці дитина не повертається у свою сім’ю, до біологічних батьків, за рішенням комісії із захисту прав дитини, цей термін може бути продовжений ще на три місяці. Тобто, крайній термін перебування дитини – шість місяців. І протягом цих півроку ведеться пошук або прийомної сім’ї, або усиновлювачів чи опікунів. Різниця між створенням прийомної сім’ї та патронатної -  в тому, що, наприклад, прийомну сім’ю може створити одна особа, а от вимоги саме до патронату – має бути обов’язково 2 спільно проживаючих члена родини.

Вимоги для створення патронатної родини детально прописані у відповідному Законі України.  Таких вимог до потенційних патронатних родин є чимало. Претенденти повинні мати позитивний досвід виховання дітей, мова йде не тільки про виховання власних дітей, а й про інших. Наприклад, робота в садочку чи у школі, громадська робота, тощо. Патронатний вихователь  повинен мати вищу освіту. Крім того, беручи на себе обов’язки патронату, вихователь повинен мати відповідні житлові умови для соціально-психологічної реабілітації дитини, яку бере під свій патронат. Важливою умовою є те, що один із подружжя, саме той, хто буде виконувати обов’язки патронатного вихователя, має бути безробітним. Тобто, людина не має ніде працювати, щоб цілком і повністю надавати послуги патронату. Щодо вікових обмежень, то патронатним вихователем не може стати особа пенсійного віку. Ну і, звичайно, все це має бути підтверджено відповідними документами. 

Якщо ви любите дітей  – Вам у  патронатні вихователі.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора