Пошук

«Чим небезпечні водойми влітку»

Дата: 16.06.2022 10:17
Кількість переглядів: 188

Влітку міські та сільські жителі намагаються врятуватися від спеки, купаючись в озерах і річках. Прихід купального сезону радує не тільки дітей, а й дорослих, які обожнюють плескатися в теплій воді. Однак пляж таїть у собі багато небезпек, серед яких - різні захворювання. Заразитися хворобами можна як у водоймі, так і на його березі.

 

Загальна інформація про водойми та зараження

Купання в природних водоймах не завжди безпечно. Вода може бути заражена, навіть якщо на перший погляд здається чистою. Відвідування пляжів із забрудненою водою та піском, може викликати ряд серйозних захворювань.

Зараження організму хвороботворними інфекціями відбувається при випадковому ковтанні води. Найчастіше таке трапляється у дітей, які довго плавають і пірнають у воді, через що ковтають її, піддаючи себе ротавірусній інфекції та іншим хворобам. Крім того, існує ризик заразитися деякими інфекціями просто через потрапляння забрудненої води на шкіру або в очі. Більшість інфекцій передаються через фекалії тварин (кішок, гризунів, собак), якими забруднена вода.

До того ж не варто забувати й про інші небезпеки, які чатують відпочивальників на водоймах:

  • Заразитися певними видами грибка можна навіть через лежаки або пісок на пляжі, якщо на них раніше перебувала хвора людина.

  • Наступити на скло можна не тільки на "диких" пляжах, а й цивілізованих, дно яких обстежується фахівцями перед початком сезону.

  • Отримати судому можна навіть влітку, коли вода в озері або річці тепла.

  • Стати причиною інфаркту або серцевого нападу може різкий візит або стрибок у воду, після тривалого перебування на сонці. Також не варто забувати, що довге перебування на сонці загрожує опіком і сонячним ударом.

  • Є ризик підчепити кліща біля водойм, особливо якщо вони розташовані в місцях, де висока трава та дерева, наприклад у лісі або парку.

  • Що стосується інфекцій, якими часто кишить вода в річках і озерах, то часто їх джерелами стають самі люди. Тому не можна залишати на березі водойми сміття або ж викидати його безпосередньо в воду.

Хвороби, якими можна заразитися у водоймі:

Дизентерія - це кишкова інфекція, яка передається через воду. Характеризується важкою діареєю, а також наявністю крові або слизу в калі. Може бути викликана бактеріями та вірусами.

Ротавірус - це кишковий грип, який вражає шлунково-кишковий тракт. Головний шлях поширення ротавірусної інфекції - фекально-оральний: від людини до людини або через заражену воду. Збудник довго зберігає життєздатність у водному середовищі, як у відкритих водоймах, так і в хлорованій воді (в басейнах). Найчастіше вражає дітей та відноситься до так званих хвороб брудних рук. Ротавірус симптоми: блювота, різке підвищення температури до 39 ° і вище, діарея, переймоподібні болі живота, занепад сил.

Сальмонельоз - це інфекція, викликана бактеріями Salmonella, які живуть у кишковому тракті тварин, включаючи птахів. У більшості випадків сальмонела виникає в результаті прийому їжі або води, забрудненої фекаліями. У більшості людей не розвиваються ускладнення, але найбільшому ризику піддаються діти, вагітні жінки, люди похилого віку та люди з ослабленою імунною системою. Симптоми включають: кров у калі, озноб, головний біль, діарея

Холера - це хвороба, яка викликається бактеріями Vibrio cholerae. Поширюється через забруднену воду, викликає сильне зневоднення та діарею. Холера може бути смертельною протягом декількох днів або навіть годин після контакту з бактеріями, але тільки у 1 з 10 осіб розвиваються небезпечні для життя симптоми.

Черевний тиф - це гостре інфекційне захворювання, яке поширюється через небезпечну воду та викликається бактеріями Salmonella typhi. Пацієнти зазвичай страждають від тривалих нападів лихоманки, втрати апетиту, нудоти, головного болю, запорів і втрати ваги. Потрібна негайна медична допомога, щоб вилікувати у хворого черевний тиф, а також запобігти поширенню цього інфекційного захворювання.

Педикульоз - це ураження шкіри людини, яке викликають такі паразити як воші. Хвороба може передаватися через водойми. У воді воші можуть прожити близько 2-х діб, тому при купанні є ризик підхопити цю хворобу від інфікованої людини. Також воші можуть переповзти на людину з піску на пляжі.

Гепатит А - це інфекція печінки, викликана зараженою водою або тісним контактом з інфікованою людиною. У пацієнтів з гепатитом А проявляються загальні симптоми, такі як лихоманка, нудота та блювота, але можуть виникнути серйозні ускладнення, якщо їх вчасно не лікувати.

У разі прояву подібних симптомів необхідно терміново звернутися до лікаря, тільки він може правильно порадити як лікувати ротавірус (чи потрібно здавати тест на ротавірус), дизентерію, сальмонельоз, холеру та інші складні захворювання. Самолікування в таких випадках загрожує різними ускладненнями, аж до летального кінця.

ЯК УНИКНУТИ ЗАРАЖЕННЯ?

Щоб відпочинок біля річки або ставка не закінчився лікарняним ліжком, потрібно дотримуватися кількох правил:

  1. Якщо на березі водойми встановлені таблички, які вказують на те, що купатися заборонено, то порушувати це правило буде собі дорожче.

  2. Не можна купатися у водоймах, біля яких є очисні споруди, заводи, фермерські господарства.

  3. Уникати купання у водоймах, де живе багато водоплавних птахів. Це загрожує забрудненням води їх калом, а, значить, у ній багато мікробів і паразитів.

  4. Не пити та не дозволяти дитині пити воду з річки, ставка чи озера. Стежити за тим, щоб чадо не заковтувало її під час купання.

  5. Не використовуйте воду відкритих водойм для миття овочів та фруктів.

  6. Не бажано купатися у непротічних водоймах, бо в спеку в ній може розмножуватися кишкова паличка та інші настільки ж небезпечні для здоров’я мікроби.

  7. Вагомий аргумент проти купання – вода яка цвіте, плаває сміття чи харчові відходи.

  8. Не варто купатися відразу після сильного дощу, коли весь бруд, пестициди та добрива стікають у водойми.

  9. У воду в незнайомому місці входити слід обережно. Особливо там, де багато водоростей, а дно мулисте: у водоростях можна заплутатися, а під шаром мулу можуть знаходитися травмонебезпечні предмети.

  10. Після купання обов’язково приймайте душ з милом, а садна і ранки обробляйте спеціальними засобами.

  11. Не купайтеся в місці відпочинку, де були випадки захворювань.

 

Бережіть себе та своє здоров'я. Купайтеся тільки в перевірених місцях!

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора