Пошук

Пам'ятка щодо правил збору продуктів харчування та приготування їжі для гуманітарних потреб та для військових

Дата: 09.03.2022 13:56
Кількість переглядів: 248

До уваги краян – основні рекомендації для роботи гуманітарних штабів із збору продуктів харчування з метою профілактики харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій.

Дотримання цих простих правил допоможе запобігти виникненню харчових отруєнь та харчових токсикоінфекцій серед цивільного населення та військових:

  • залучати до роботи (збір, розвантаження, транспортування харчових продуктів) лише здоровий персонал (без ознак гострих респіраторних вірусних захворювань, підвищеної температури, без ознак кишкових захворювань,  без уражень на шкірі), в разі виявлення вказаних ознак – негайне відсторонення від роботи.
  •  обов’язкова гігієна рук персоналу та використання антисептичних засобів.
  • сировина та готові харчові продукти приймаються, зберігаються, транспортуються за можливості окремо! Слід забезпечити умови зберігання харчових продуктів. За відсутності холодильного обладнання, для дотримання температурного режиму тимчасово в холодну пору можливо передбачити зберігання за межами приміщення на складі, на вулиці.
  • потрібно оцінювати цілісність і герметичність пакування харчових продуктів та строки  їх придатності.
  • при фасуванні харчових продуктів волонтери мають перевірити терміни придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти та продумати меню.
  • при отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або тушковані.
  • особлива увага прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти їх на органолептичні показники якості –  яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Необхідно дотримуватися гігієнічних вимог та технології приготування їжі. Салати не варто заправляти до споживання – це прискорить псування продуктів. Не треба використовувати качині яйця.
  • для приготування їжі вживати воду, що пройшла термічну обробку або бутильовану воду.

« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора