Пошук

Позасудове врегулювання конфлікту (спору)

Дата: 21.01.2022 09:17
Кількість переглядів: 383

16.11.2021 Верховна рада України прийняла Закон України "Про медіацію", який набув чинності 15 грудня 2021 року. Даним законом встановлюються основні принципи та порядок позасудового врегулювання конфлікту (спору), а саме процедура медіації.

Медіація це - позасудова добровільна, конфіденційна, структурована процедура, під час якої сторони за допомогою медіатора (медіаторів) намагаються запобігти виникненню або врегулювати конфлікт (спір) шляхом переговорів.

 

Медіатор -  спеціально підготовлена нейтральна, незалежна, неупереджена фізична особа, яка проводить медіацію.

Згадані вище визначення фактично встановлюють основні принципи ведення медіації, а саме:

            1. Добровільність - ніхто не може бути примушений до врегулювання конфлікту (спору) шляхом проведення медіації.

            2. Конфіденційність - учасники процесу не мають права розголошувати інформацію, яка стосується врегулювання спору, якщо інше не встановлено законом або якщо всі сторони медіації не домовилися у письмовій формі про інше. Якщо медіатор отримав від однієї із сторін певну інформацію, він може розкрити таку інформацію іншій стороні (сторонам) лише за згодою сторони, яка надала таку інформацію.

3. Нейтральність, незалежність та неупередженість медіатора - під час проведення медіації медіатор повинен бути нейтральним у ставленні до сторін медіації та незалежним від сторін медіації, органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових та службових осіб, інших фізичних і юридичних осіб.

4. Самовизначення та рівність прав сторін медіації - сторони самостійно обирають медіатора (медіаторів) та/або суб’єкта, що забезпечує проведення медіації. Сторони медіації самостійно визначають перелік питань, які обговорюватимуться, варіанти врегулювання конфлікту (спору), зміст угоди за результатами медіації, строки та способи її виконання, інші питання щодо конфлікту (спору) та проведення медіації. Інші учасники медіації можуть надавати консультації та рекомендації сторонам медіації, але рішення приймається виключно сторонами медіації.

    У зв'язку із прийняттям цього Закону відповідні зміни було внесено до Кодексу законів про працю України, Земельного кодексу України, Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України, Закону України "Про міжнародний комерційний арбітраж", Закону України "Про третейські суди", Закону України "Про соціальну роботу з сім’ями, дітьми та молоддю", Закону України "Про соціальні послуги".

    Отже, медіація — запроваджена на законодавчому рівні процедура врегулювання конфлікту шляхом досягнення компромісних домовленостей, що задовольнятимуть обидві сторони спору.

Нагадуємо, якщо маєте питання правового характеру, звертайтеся до сектору «Гадяцьке бюро правової допомоги» Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: м. Гадяч, вул. Шевченка, 5 або за телефоном (05354) 3-25-05.

Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103.

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора