Пошук

Увага!!! Пам'ятка для суб’єктів декларування

Дата: 01.03.2021 08:11
Кількість переглядів: 371

1 січня 2021 року розпочався черговий етап подання  декларацій особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Просимо Вас відповідально поставитись до змісту інформації, яку ви зазначаєте у декларації.

Зверніть увагу, що більшість інформації, необхідної Вам для заповнення декларації, міститься у відкритих державних реєстрах:


•    Державний реєстр речових прав на нерухоме майно
•    Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань. Тут ви можете знайти інформацію для заповнення розділів 8 «Корпоративні права» та 9 «Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї».
•    Єдиний державний реєстр МВС. Він містить інформацію про транспортні засоби, які перебувають у особи на праві власності чи користування.
•    Реєстр застрахованих осіб Пенсійного фонду України. Такий реєстр містить інформацію про отримані протягом року доходи.
Крім того, відомості про доходи можна отримати, сформувавши запит в особистому кабінеті на сайті Державної фіскальної служби.

Нагадуємо, кампанія з декларуванням триватиме до 31 березня 2021 року включно.

Крім того, 30 грудня 2020 року набув чинності Закон України № 1079-ІХ «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» щодо відновлення інституційного механізму запобігання корупції». Закон, зокрема, відновлює обов’язок суб’єктів декларування подавати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані  протягом 10 днів з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка  перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.  Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подають суб’єкти декларування: 

  • які займають відповідальне та особливо відповідальне становище (особи, посади яких належать до посад державної служби категорії «А» або «Б»);
  • які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Наголошуємо, що за порушення антикорупційного законодавства передбачено адміністративну відповідальність.

Так, згідно ст. 172-6 «Порушення вимог фінансового контролю» Кодексу про адміністративні правопорушення передбачено адміністративну відповідальність у вигляді штрафу, розмір якого становить: 

Несвоєчасне подання без поважних причин декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування – тягне за собою накладення штрафу від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів громадян.

  1. Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни у майновому стані – тягне за собою накладення штрафу від 100 до 200 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.
  2. Дії, передбачені частиною першою або другою, вчинені особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за такі порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від 100 до 300 неоподаткованих мінімумів доходів громадян з конфіскацією доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на 1 рік.

Інформація про особу, яка вчинила корупційне правопорушення вноситься до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Обов’язково перевірте інформацію, що відображена у Вашій декларації, після її подання та розміщення в Реєстрі. Пам’ятайте, що Закон «Про запобігання корупції» передбачає 7 днів для подання виправленої декларації.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора