Інформація щодо заходів профілактики отруєння бджіл пестицидами!

Дата: 23.02.2021 11:32
Кількість переглядів: 599

З початком весняно – польових робіт великої шкоди пасіці завдає отруєння бджіл пестицидами, тобто хімічними речовинами, якими сільгоспвиробники обробляють поля і сади в період їх цвітіння. Отруєння бджіл пестицидами призводить до їх масової загибелі. Ознаки отруєння схожі з ознаками отруєння  бджіл нектаром або пилком. Бджоли також втрачають рухливість і падають, як на полях, так і в середині вулика.

Фото без опису

      Головне управління Держпродспоживслужби в Полтавській області  нагадує, що сільгоспвиробники, які застосовують хімічні засоби захисту рослин під час цвітіння медоносних рослин, згідно статті 37 Закону України «Про бджільництво», зобов’язані не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це письмовим повідомленням та/або через місцеві засоби масової інформації пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані 10 км від площ, які планують обробляти. При  цьому необхідно вказати точну дату обробки, територію і культури, що будуть оброблятися, назву препарату, форми і методи його застосування, ступінь і строки дії токсичності препарату та вказівку щодо строку ізолювання бджіл.

   Роботи з пестицидами, враховуючи безпечність для бджіл, слід проводити у вечірні (18-20) години при мінімальних висхідних повітряних потоках шляхом обприскування наземною апаратурою, при цьому пасіки необхідно вивезти не менш ніж на 5 км від оброблюваних ділянок або ізолювати їх на термін до п’яти діб в залежності від застосованого препарату (Державні санітарні правила ДСП 8.8.1.2.001-98 підпункт 6.1.5. пункту 6 «Застосування пестицидів»)

   Провина за отруєння бджіл не може лежати тільки на замовникові хімобробок, значну відповідальність також несуть і власники пасік. Так, відповідно до вимог Закону України «Про бджільництво» пасіки підлягають обов’язковій реєстрації за місцем проживання.

  Якщо відбулося отруєння комах, потрібно скласти акт про передбачуване отруєння бджіл. Для складання акта проводять комісійне обстеження пасіки. До складу комісії повинні входити ветеринарний лікар господарства чи району, де сталося отруєння,представники господарства, сільської ради. В акті повинна міститися інформація про кількість бджолиних сімей. Відбір і пересилку проб патологічного матеріалу для лабораторного дослідження здійснюють відповідно до існуючих вимог. Разом з пробами у ветеринарну лабораторію направляють вищезазначений акт та супровідний лист, у якому вказують на який пестицид необхідно провести дослідження.

Тільки правильний  вибір пестициду, виконання всіх технічних та санітарних норм має виняткове значення для попередження отруєння бджіл.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора